VAN PATATGENERATIE TOT GEN-ZERS

Ja, je leest het goed. En nee, er bestaat geen Quinoa-Generatie. Althans, nog niet. Alle generaties hebben door de media en de wetenschap cryptische namen toegewezen gekregen en slechts weinig mensen begrijpen de betekenis. In dit artikel gaan we ons focussen op Generatie Z, de mensen die nu tussen de 5 en 20 jaar oud zijn. Oftewel: JIJ, de studiekiezer van nu, de Instagrammer of vlogger met minimaal 300 likes per post en 3000 volgers, de digital native, de perfecte multitasker, de geboren ondernemer, de... alleskunner? Zoals je merkt worden er veel 'vooroordelen' toegeschreven aan deze generatie. Toch kloppen veel kenmerken wel.

Generatie Z is een ware 'digital native' en kent geen smartphone-loos en internetloos tijdperk. Ze zijn gewend aan de oneindige informatiestroom en onophoudelijke communicatie met de buitenwereld en kunnen hierdoor goed multitasken (J. Kooyman, 19 november 2015 in het NRC 'Zet je schrap, generatie Z komt eraan). Kortom: Generatie Z is verbonden met technologie en onderscheidt zich hiermee van alle andere generaties. Hoe tof!

Als kers op de taart verschijnen er de laatste tijd veelbelovende berichten in het nieuws over Generatie Z als toekomstige werknemer. Zo zou Generatie Z weer blij zijn met een baan. Het zijn doe-het-zelvers, vinden het normaal om je vanuit een positie op te werken en vinden het niet vreemd om een tussenjaar te nemen waarin je gaat reizen of andere vaardigheden opdoet. Deze Z'ers zijn strijdlustig en willen hard werken om iets te bereiken. Tot slot zou deze generatie niet aarzelen om even te experimenteren en als het niet werkt, gewoon weer wat anders te proberen (https://www.personeelsnet.nl/bericht/zo-gaat-generatie-z-de-werkvloer-veranderen/).

Het kenmerk van Generatie Z om alles 'gewoon proberen' sluit goed aan bij het online proefstuderen van Cursio. Je kunt gewoon van een aantal studies 'proeven', kijken of je het leuk vindt en of het bij je past. Ben je erachter dat deze online course niet bij jou past, dan kun je gewoon een andere uitproberen. Zo kom je er zelf op een leuke en digitale manier achter welke studie bij je past.

Dus, beste Gen-Zer: scroll door het overzicht van de online courses en probeer wat studies uit, want alleen jij bepaalt welke studie bij jou past!

P.S. Voordat je de online courses uitcheckt: de generatie na jou heet Generatie Alpha en is geboren (of gaat geboren worden) tussen 2010-2025. Lijkt Generatie Alpha op de Gen Z-ers van nu? En hoe zou de volgende generatie die na 2025 geboren wordt heten? Zou de 'Quinoa-generatie' een serieuze kanshebber kunnen zijn?