ERVARING OPDOEN, ZO NEEM JE DE JUISTE BESLISSING

Dit artikel is geschreven naar aanleiding van het krantenartikel 'Waarom de juiste studie vinden zo lastig is' van Maarten Huygen op 2 februari 2018, https://www.nrc.nl/nieuws/2018/02/02/waarom-de-juiste-studie-vinden-zo-lastig-is-a1590808.

De perfecte baan, een top salaris of toch gewoon doen wat je leuk vindt? Deze factoren kunnen allemaal een rol spelen bij het kiezen van de studie. Maar ehm... hoe neem je dan nu de juiste beslissing?

Scholieren vinden veel dingen leuk. En als je veel dingen leuk vindt, en daar ook nog eens hoge cijfers voor haalt, kun je oneindig veel studies kiezen. Welke studie kies je? De psycholoog Guido Cobelens (39) geeft in het artikel 'Waarom de juiste studie vinden zo lastig is' van het NRC op 2 februari 2018 aan dat veel scholieren het 'probleem' hebben veel leuk te vinden:
"Het komt veel voor dat mensen niet weten wat ze leuk vinden. Er is zó veel mogelijk. Er zijn zeker meer dan 1800 bachelor opleidingen in Nederland. Om zoveel mogelijk studenten aan te trekken, ontwikkelden faculteiten de afgelopen jaren steeds weer nieuwe opleidingen. (...) Het blijkt dat studenten gelukkiger zijn als ze uit drie scriptie-onderwerpen kunnen kiezen dan wanneer het er honderd zijn. Dat geldt ook voor het kiezen van een studie of loopbaan."

De druk van gelukkig worden schijnt veel voor te komen. Cobelens geeft aan dat deze druk om gelukkig te worden thuis en op school voorkomt. Bekende kreten als 'jezelf zijn' en 'je passie volgen' wakkeren deze druk bij scholieren aan en verhoogt de druk om de juiste studie te kiezen. 

Maar als je jong bent, weet je nog niet zo goed wie je bent. Daar heb je ervaring voor nodig. (...) Hoe meer ervaring een scholier heeft, des te concreter de antwoorden, is zijn ervaring.
— Psycholoog Guido Cobelens (39) in 'Waarom de juiste studie vinden lastig is, NRC 02/02/'18

De psycholoog vervolgt dat veel dingen uitproberen helpt om meer ervaring op te doen. Hij geeft aan dat hoe meer ervaring een scholier heeft, de concreter de antwoorden worden en des te beter je weet welke keuzes je kunt maken. 

Dit artikel slaat de spijker op zijn kop: door ervaring op te doen weet je wat bij je past en wat je leuk vindt. Door het volgen van de verschillende online courses die Cursio aanbiedt kom je er zelf achter wat bij je past en welke studie je wel of juist niet wilt kiezen. 

Geschreven door: de Cursio redactie