VAN PATATGENERATIE TOT GEN-ZERS

Ja, je leest het goed. En nee, er bestaat geen Quinoa-Generatie. Althans, nog niet. Alle generaties hebben door de media en de wetenschap cryptische namen toegewezen gekregen en slechts weinig mensen begrijpen de betekenis. In dit artikel gaan we ons focussen op Generatie Z, de mensen die nu tussen de 5 en 20 jaar oud zijn. Oftewel: JIJ, de studiekiezer van nu, de Instagrammer of vlogger met minimaal 300 likes per post en 3000 volgers, de digital native, de perfecte multitasker, de geboren ondernemer, de... alleskunner? Zoals je merkt worden er veel 'vooroordelen' toegeschreven aan deze generatie. Toch kloppen veel kenmerken wel.

Generatie Z is een ware 'digital native' en kent geen smartphone-loos en internetloos tijdperk. Ze zijn gewend aan de oneindige informatiestroom en onophoudelijke communicatie met de buitenwereld en kunnen hierdoor goed multitasken (J. Kooyman, 19 november 2015 in het NRC 'Zet je schrap, generatie Z komt eraan). Kortom: Generatie Z is verbonden met technologie en onderscheidt zich hiermee van alle andere generaties. Hoe tof!

Als kers op de taart verschijnen er de laatste tijd veelbelovende berichten in het nieuws over Generatie Z als toekomstige werknemer. Zo zou Generatie Z weer blij zijn met een baan. Het zijn doe-het-zelvers, vinden het normaal om je vanuit een positie op te werken en vinden het niet vreemd om een tussenjaar te nemen waarin je gaat reizen of andere vaardigheden opdoet. Deze Z'ers zijn strijdlustig en willen hard werken om iets te bereiken. Tot slot zou deze generatie niet aarzelen om even te experimenteren en als het niet werkt, gewoon weer wat anders te proberen (https://www.personeelsnet.nl/bericht/zo-gaat-generatie-z-de-werkvloer-veranderen/).

Het kenmerk van Generatie Z om alles 'gewoon proberen' sluit goed aan bij het online proefstuderen van Cursio. Je kunt gewoon van een aantal studies 'proeven', kijken of je het leuk vindt en of het bij je past. Ben je erachter dat deze online course niet bij jou past, dan kun je gewoon een andere uitproberen. Zo kom je er zelf op een leuke en digitale manier achter welke studie bij je past.

Dus, beste Gen-Zer: scroll door het overzicht van de online courses en probeer wat studies uit, want alleen jij bepaalt welke studie bij jou past!

P.S. Voordat je de online courses uitcheckt: de generatie na jou heet Generatie Alpha en is geboren (of gaat geboren worden) tussen 2010-2025. Lijkt Generatie Alpha op de Gen Z-ers van nu? En hoe zou de volgende generatie die na 2025 geboren wordt heten? Zou de 'Quinoa-generatie' een serieuze kanshebber kunnen zijn?

TIPS TEGEN STRESS BIJ KIEZEN

Dat een studiekeuze maken lastig is, is alom bekend. Veel scholieren denken dat het de rest van hun leven bepaalt en 33% van de eerstejaars studenten stopt voor 1 februari. De redactie van Cursio heeft de belangrijkste tips voor jou opgeschreven, zo voorkom je stress bij het maken van je keuze.

Scholieren aarzelen bij hun studiekeuze. Die bepaalt de rest van hun leven, denken ze. En menig eerstejaars stopt na de verkeerde keuze alweer voor 1 februari.”
— M. Remie (17 januari 2018), in 'Geen enkele scholier wil de verkeerde studie kiezen" NRC

ERVARING OPDOEN, ZO NEEM JE DE JUISTE BESLISSING

Dit artikel is geschreven naar aanleiding van het krantenartikel 'Waarom de juiste studie vinden zo lastig is' van Maarten Huygen op 2 februari 2018, https://www.nrc.nl/nieuws/2018/02/02/waarom-de-juiste-studie-vinden-zo-lastig-is-a1590808.

De perfecte baan, een top salaris of toch gewoon doen wat je leuk vindt? Deze factoren kunnen allemaal een rol spelen bij het kiezen van de studie. Maar ehm... hoe neem je dan nu de juiste beslissing?

Scholieren vinden veel dingen leuk. En als je veel dingen leuk vindt, en daar ook nog eens hoge cijfers voor haalt, kun je oneindig veel studies kiezen. Welke studie kies je? De psycholoog Guido Cobelens (39) geeft in het artikel 'Waarom de juiste studie vinden zo lastig is' van het NRC op 2 februari 2018 aan dat veel scholieren het 'probleem' hebben veel leuk te vinden:
"Het komt veel voor dat mensen niet weten wat ze leuk vinden. Er is zó veel mogelijk. Er zijn zeker meer dan 1800 bachelor opleidingen in Nederland. Om zoveel mogelijk studenten aan te trekken, ontwikkelden faculteiten de afgelopen jaren steeds weer nieuwe opleidingen. (...) Het blijkt dat studenten gelukkiger zijn als ze uit drie scriptie-onderwerpen kunnen kiezen dan wanneer het er honderd zijn. Dat geldt ook voor het kiezen van een studie of loopbaan."

De druk van gelukkig worden schijnt veel voor te komen. Cobelens geeft aan dat deze druk om gelukkig te worden thuis en op school voorkomt. Bekende kreten als 'jezelf zijn' en 'je passie volgen' wakkeren deze druk bij scholieren aan en verhoogt de druk om de juiste studie te kiezen. 

Maar als je jong bent, weet je nog niet zo goed wie je bent. Daar heb je ervaring voor nodig. (...) Hoe meer ervaring een scholier heeft, des te concreter de antwoorden, is zijn ervaring.
— Psycholoog Guido Cobelens (39) in 'Waarom de juiste studie vinden lastig is, NRC 02/02/'18

De psycholoog vervolgt dat veel dingen uitproberen helpt om meer ervaring op te doen. Hij geeft aan dat hoe meer ervaring een scholier heeft, de concreter de antwoorden worden en des te beter je weet welke keuzes je kunt maken. 

Dit artikel slaat de spijker op zijn kop: door ervaring op te doen weet je wat bij je past en wat je leuk vindt. Door het volgen van de verschillende online courses die Cursio aanbiedt kom je er zelf achter wat bij je past en welke studie je wel of juist niet wilt kiezen. 

Geschreven door: de Cursio redactie